Роз’яснення НСЗУ 07.08.21
📌 Понад 31,5 млн українців вже обрали свого лікаря у центрах надання первинної медичної допомоги, у приватних клініках та серед лікарів-ФОП. Всього понад 1800 надавачів первинної допомоги мають контракт з НСЗУ. В них працює майже 24 тисячі лікарів.
📌 Влітку виникає багато питань стосовно відпусток медиків. Нагадуємо, що первинна медична допомога надається пацієнтам безперервно. Але це не означає ❌ в режимі 24/7. Це означає ✅ відповідно до годин прийому лікаря. Також це означає: ✅ під час відпустки одного лікаря, надавач первинної медичної допомоги забезпечує його заміну на іншого. І повідомляє про це пацієнтів.
Ось яким чином:
➡ розміщує інформацію безпосередньо у центрі чи в амбулаторії, в доступному для пацієнтів місці;
➡ розміщує інформацію на веб-сайтах, у соцмережах відповідного надавача (наприклад: https://bit.ly/3iu0MoC, https://bit.ly/3ytzN1X, https://bit.ly/3CwLmYG). Звичайно, якщо заклад має власні веб-сторінки;
➡ індивідуально повідомляє телефоном чи в інший спосіб пацієнтів, уже записаних на прийом до лікаря.
📌 У лікаря, що працює на заміні, пацієнт може розраховувати на весь обсяг послуг, який входить у пакет первинної медичної допомоги. Тобто лікар на заміні може надати консультацію, здійснити огляд, виписати електронне направлення на потрібні аналізи чи обстеження. У разі необхідності - сформувати в електронній системі охорони здоров’я медичний висновок про тимчасову непрацездатність або видати вакцинованому пацієнту міжнародне свідоцтво про вакцинацію.
📌 Щодо електронного рецепту на “Доступні ліки”, то його може видати лише той лікар, з яким у пацієнта укладено декларацію. Тому радимо:
➡ лікарям перед тривалими відпустками звірити дату останнього створення електронного рецепту та тривалість призначеного курсу лікування “Доступними ліками”. Якщо у пацієнтів закінчуються лікарські засоби, які вони отримали за попереднім електронним рецептом, варто нагадати їм про візит або виписати е-рецепт дистанційно;
➡ пацієнтам контролювати кількість лікарського засобу, який залишився і не чекати до останнього, щоб отримати новий рецепт. Адже лікар навряд чи знайде час виписати такий рецепт “сьогодні на сьогодні”.
📌 Наступний електронний рецепт на “Доступні ліки” можна виписати навіть до закінчення терміну попереднього:
➡ за 7 днів, якщо рецепт було виписано на термін від 21 дня;
➡ за 3 дні, якщо термін є меншим за 21 день.
Також заздалегідь плануючи відпустку, лікар може виписати пацієнтові ліки розраховані відразу на тримісячний курс лікування.
📌 Потурбувавшись про своїх пацієнтів та повідомівши їх про відпустку, лікарі зможуть спокійно відпочивати. А пацієнти знатимуть, до якого сімейного лікаря звертатись у разі необхідності.