Про це анонсував під час апаратної наради голова Сумської облдержадміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ

Як повідомив голова Сумської облдержадміністрації, Указом Президента України № 228/2021 започатковано реалізацію екологічної ініціативи «Масштабне залісення України».

«8 жовтня відбудеться Всеукраїнська акція «Створюємо ліси разом». Запрошую кожного долучитись до цієї акції і посадити дерева. наголосив Дмитро Живицький. – Наразі важливо, щоб усі зрозуміли, що створення нових лісів, збільшення лісистості області працює на користь територіальним громадам та суспільству в цілому. Адже основна функція лісу – екологічна. Дерева – це фільтр, що очищує повітря. Тому ініціатива Президента України Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО полягає в тому, щоб залишити після себе здорову країну, забезпечити людей чистим повітрям і місцями для відпочинку. Указ покликаний сприяти запобіганню глобальному потеплінню та врятувати планету».

За словами начальника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктора ЧИГРИНЦЯ, в червні цього року Президент України оголосив про план посадити 1 млрд дерев протягом наступних 3 років та збільшити лісистість за 10 років на 1 млн гектарів.

«Ми маємо висадити 1 млрд дерев. Це стосується також скверів, парків, лісосмуг, висадка дерев біля адміністративних будівель, шкіл, садочків, – повідомив він.

Начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства також розповів, що загальна площа земель лісового фонду області становить 452,1 тисячі гектарів, з яких вкрито лісовою рослинністю 425 тисяч гектарів. Лісистість території складає 17,9 %. Для оптимальної лісистості – 20% – необхідно додатково створити в межах 36 тис. га нових лісів.

Наразі представники держлісгоспів спільно з головами територіальних громад та Держгеокадастру ведуть роботу щодо виявлення самозаліснених та придатних для створення лісів земельних ділянок.

У результаті проведеного моніторингу загалом в області було виявлено 1146 га таких земель. Але це не остаточні дані, роботи у цьому напрямку ще продовжуються. По завершенні моніторингу наступним етапом роботи має стати врегулювання на законодавчому рівні земельних відносин та розробка необхідних проектів для заліснення територій.