Про це говорили на відеоселекторній нараді за участю заступника голови Сумської облдержадміністрації Олега КЛИМЕНЧУКОВА з головами райдержадміністрацій та територіальних громад

«Впровадження національного проєкту «Пересувні відділення» має на меті трансформувати та автоматизувати відділення на всій території України задля зростання їхньої ефективності та максимального задоволення потреб сільських мешканців», – зазначив Олег Клименчуков.

Як повідомив Директор Сумської філії АТ «Укрпошта» В’ячеслав МАРИНИЧ, проєктом передбачається зміна формату роботи відділень поштового зв'язку. У сільській місцевості частину стаціонарних нерентабельних поштових відділень замінять пересувні BПЗ із мобільними бригадами, до складу яких будуть входити начальник відділення, водій-супроводжувач та листоноша. У селах із більшою завантаженістю пошти додатково працюватимуть листоноші, аби забезпечити місцевих жителів повним та своєчасним сервісом.

«Через скорочення населення в сільській місцевості завантаженість відділень поштового зв’язку є низькою, майже всі відділення потребують ремонту. Відсутні комп’ютери, технічне оснащення та зв’язок, більшість співробітників працює на 0,5 ставки з низькою заробітною платою. Усе це призводить до низької якості наданих послуг населенню та нерентабельності АT «Укрпошта», – наголосив В’ячеслав Маринич. – Тому впровадження цього проєкту не обмежує кількість наданих послуг населенню, а навпаки призведе до розширення спектру послуг у селі (доставка ліків, можливість замовлення товарів за каталогом з інтернет-магазинів, оплата комунальних послуг) та покращення умов праці та зарплатні для співробітників компанії».

Передбачено створити 9 базових центрів та 86 «пересувних відділень», які охоплять всю територію Сумської області. З 1 жовтня вже почали діяти 2 центри у м. Тростянець та м. Лебедин, які будуть обслуговувати південну частину області. З 1 листопада запрацюють центри у м. Суми та смт. Недригайлів. З 1 грудня почнуть свою роботу центри у містах Ромни, Конотоп, Путивль, Шостка та Ямпіль.

Громади мають забезпечити приміщення для організації точок присутності відділень «Укрпошти» (в сільраді, клубі), розповсюдити інформацію про нові графіки роботи в населених пунктах та оновлення назв вулиць, номерів будівель, поштових скриньок.

Разом з тим заступник голови Сумської облдержадміністрації наголосив на необхідності координації дій Сумської філії АT «Укрпошта» з громадами та місцевим населенням області.