Про це голові Сумської облдержадміністрації Дмитру ЖИВИЦЬКОМУ під час апаратної наради повідомив начальник управління охорони здоров’я Сергій БУТЕНКО

За його словами, за останню добу лабораторно підтверджено коронавірусну інфекцію у 488 осіб. Активних хворих в області – 9 649 особи, із них 1324 – лікується у стаціонарі, 1057 – у важкому стані, 44 – на апараті ШВЛ.

«В області спостерігається надвисока летальність: за тиждень померло 80 осіб, за останню добу – 4 хворі, – сказав Сергій Бутенко. – Усі померлі та особи, які знаходяться на апаратах ШВЛ, – це нещеплені громадяни».

Начальник управління охорони здоров’я зазначив, що 17 медичних закладів Сумської області сьогодні приймають хворих на коронавірусну інфекцію. Крім того, в Конотопській, Шосткинській та Охтирській громадах завантаженість ліжкового фонду становить майже 100%.

«Виникає необхідність вводитидодаткові ліжкові місця, – повідомив Сергій Бутенко. – Усього у 17 закладах охорони здоров’я виділено 1778 ліжок для госпіталізації хворих на коронавірусну хворобу. Забезпечено киснем 1742 ліжкав закладах охорони здоров’я (98%). З них 808 ліжок забезпечено централізованою подачею кисню, 934 – кисневі концентратори. Усього в області завантаженість ліжкового фонду становить – 74,5%».

Начальник управління охорони здоров’я відмітив, що ситуація в області з коронавірусною інфекцією дуже напружена. Удесять разів збільшено рівень захворюваності та становить 777осіб на 100 тис. населення, при нормі < 75 на 100 тис. населення.

«Після зміни у ковідних відділеннях лікарі втрачають свідомість від перевтоми, – наголосив Сергій Бутенко. – Тому моє наступне звернення до жителів області – це водночас крик душі всіх лікарів: «Носіння маски, дезінфекція та вакцинація – це те, що може врятувати ваше життя та життя ваших рідних. Не нехтуйте цими правилами».

Голова облдержадміністрації наголосив, що попри те, що хвороба поширюється та все більше людей хворіє, у більшості торгово-розважальних центрів, транспорті громадяни не вдягають маски та не дотримуються протиепідемічних норм, нехтуючи всіма правилами безпеки.

«Необхідно посилити протиепідемічні заходита жорстоко контролювати усіма законними методами їх дотриманняу закладах громадського харчування, ТРЦ, транспорті та інших місцях, де знаходиться велика кількість людей, – зазначив Дмитро Живицький. – Накладати штрафи потрібно не лише на порушників, а й на керівників відповідних закладів. Лише добросовісне дотримання карантинних вимог, в тому числі маскового режиму, дистанції, дозволить покращити ситуацію в області».