12 листопада - Всесвітній День боротьби з пневмонією. Пневмонія – це гострий інфекційний запальний процес у легенях, який розвивається внаслідок потрапляння до організму інфікуючих агентів, наприклад бактерій чи вірусів. Внаслідок цього пошкоджується легенева тканина, тому виникають проблеми з диханням.
 
Збудниками пневмонії можуть бути віруси, бактерії, грибки, інші мікроорганізми. Незалежно від причини захворювання його лікування є безоплатним у Програмі медичних гарантій.
📌Найчастішими симптомами пневмонії є:
- кашель — сухий або з мокротинням;
- утруднене дихання, часте і поверхневе, задишка буває навіть у спокійному стані;
- висока температура тіла (39° і вище),
- прискорене серцебиття;
- загальна слабкість;
- пітливість і тремтіння;
- втрата апетиту;
- біль у грудях, який посилюється при диханні та кашлі.
Якщо помітили у себе якісь із цих симптомів, зверніться до лікаря, з яким маєте декларацію. Сімейний лікар за потреби випише направлення на додаткові аналізи чи обстеження, а також на консультацію до спеціаліста, наприклад, пульмонолога.
Маючи направлення на аналізи та обстеження пацієнт може пройти їх безоплатно у медзакладах, які підписали договір з Національною службою здоров’я на пакет амбулаторної допомоги.
Також в закладах, які мають договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу, пацієнт може пройти консультацію пульмонолога. За умови, що у закладі працює такий фахівець. Тому перед візитом до медзакладу радимо уточнити, чи працює там пульмонолог та чи роблять потрібні обстеження та аналізи. Адже заклад може не спеціалізуватися саме на цій медичні допомозі, а мати інший профіль.
📌За даними електронної системи охорони здоров’я, у 2021 році лікарі виписали 211 тисяч направлень до дитячих і дорослих пульмонологів. 147 тисяч із них погашені, тобто пацієнти отримали потрібну їм консультацію.
Медзаклади, які працюють за Програмою медичних гарантій, прозвітували про 5 022 пацієнта, пролікованих з діагнозом "пневмонія" впродовж 2021 року.
📌Якщо стан пацієнта вимагає госпіталізації, лікар видасть направлення одразу в стаціонар. У стаціонарі всі необхідні обстеження, аналізи та саме лікування також є безоплатними. За умови, що медзаклад уклав договір з Національною службою здоров’я за напрямом стаціонарної допомоги.
📌Пацієнт із підозрою на пневмонію в невідкладному стані може звернутися до медичного закладу самостійно або викликати швидку допомогу. В такому випадку лікування є безоплатним навіть без направлення лікаря.
Чого пацієнту з підозрою на пневмонію робити не варто — це приймати самостійних рішень щодо діагностики чи лікування. Не потрібно одразу записуватися на комп'ютерну томографію чи вимагати у лікаря направлення. Доцільність тих чи інших обстежень визначає саме фахівець зважаючи на клінічні показання, а не на бажання пацієнта.
Також не можна самостійно призначати собі ліки, зокрема антибіотики. У випадку з вірусною пневмонією антибіотик просто не спрацює, бо ці препарати не діють на віруси.
Так, вірусна інфекція може ускладнюватися бактеріальною пневмонією, проте визначити точну причину і призначити правильний антибактеріальний препарат може виключно лікар. Безконтрольний прийом антибіотиків породив величезну світову проблему — антибактеріальну стійкість.
Пацієнту варто знати: діагностика та лікування пневмонії, а також необхідні аналізи є безоплатними за Програмою медичних гарантій. Замість пацієнта платить Національна служба здоров’я України.