Голова Сумської облдержадміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ дав доручення Департаменту економічного розвитку і торгівлі посилити роботу щодо підтримки малого та середнього бізнесу

Під час апаратної наради директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Олександр КУЧКОВ доповів про виконання Програми розвитку малого та середнього підприємництва в Сумській області на 2017-2021 роки, зокрема щодо фінансової підтримки суб’єктів підприємництва в області.

У сучасних реаліях боротьби з пандемією, коли бізнес змушений був декілька разів уходити на так звану ізоляцію і припиняти свою діяльність, держава запровадила декілька варіантів підтримки підприємництва.

Зокрема з початку запровадження, в рамках Програми розвитку малого та середнього підприємництва в Сумській області на 2017-2021 роки, механізму надання часткової компенсації сплачених відсотків за кредитами, отриманими у державних банківських установах, 57 суб’єктам малого підприємництва за 83 проєктами компенсовано 3121,4 тис. гривень. У тому числі 1553,4 тис. гривень з місцевих бюджетів та 1568 тис. гривень з обласного бюджету.

За державною програмою доступних кредитів 5-7-9% банками-учасниками програми регіональному бізнесу за інвестиційними кредитами компенсовано 12,82 млн гривень. Загалом підприємництвом області заключено договорів на загальну суму 2039 млн гривень, за цим показником область посідає 17 місце серед 25 регіонів України.

Також перераховано 451 фізичній особі-підприємцю та 182 найманим працівникам, які були зареєстровані для надання допомоги застрахованим особам за рахунок коштів місцевих бюджетів області відповідно до порядку надання допомоги на період обмежувальних протиепідемічних заходів,  1144,317 тис. гривень.

За інформацією веб-порталу Мінекономіки України Сумська область відзначена разом з Полтавською, Івано-Франківською та Рівненською областями, в яких активно реалізуються програми фінансової підтримки малого бізнесу.

Але разом з тим, голова облдержадміністрації наголосив про необхідність посилення з боку органів влади уваги до розвитку малого та середнього бізнесу, розширення власного місцевого виробництва товарів та надання послуг, створення профільних кластерів, нових робочих місць.

«Дуже приємно бачити на полицях магазинів, і не лише на Сумщині, продукцію саме наших товаровиробників, – зазначив Дмитро Живицький. – Маємо підтримувати місцевих підприємців, щоб вони мали можливість розвиватися, реалізовувати нові бізнес-проєкти, організовувати нові робочі місця, забезпечувати людей заробітною платою».

Працівники Департаменту економічного розвитку і торгівлі за дорученням голови облдержадміністрації мають активізувати методичну роботу з територіальними громадами, допомогти їм розробити місцеві програми розвитку малого та середнього підприємництва на наступні роки та передбачити кошти в місцевих бюджетах на реалізацію цих програм.

Довідково. На сьогодні з 51 територіальної громади затверджені відповідні місцеві програми в 36 територіальних громадах. Так, не прийняті місцеві програми розвитку малого та середнього підприємництва та не затверджені правила надання часткової компенсації сплачених відсотків за кредитами, отриманими суб’єктами малого підприємства у державних банківських установах, у 15 громадах: Бездрицькій, Буринській, Великописарівській, Ворожбянській, Глухівській, Грунській, Кролевецькій, Липоводолинській, Миропільській, Нижньосироватській, Путивльській, Свеській, Тростянецькій, Ямпільській та Юнаківській.

Прийняті програми, але не виділені кошти на фінансову підтримку у
20 територіальних громадах області: Андріяшівській, Білопільській, Боромлянській, Бочечківській, Верхньосироватській, Дубов’язівській, Кириківській, Конотопській, Охтирській, Попівській, Річківській, Роменській, Садівській, Середино-Будській, Синівській, Степанівській, Хмелівській, Хотінській, Чернеччинській.

Сумська міська територіальна громада, яка є найбільшою по кількості діючих суб’єктів підприємництва в області, взагалі не бере участь в регіональній Програмі фінансової підтримки бізнесу.

Виділено кошти але конкурси на надання фінансової підтримки у поточному році не відбулися у 13 територіальних громадах: Миколаївській селищній, Лебединській, Березівській, Дружбівській, Шалигинській, Шосткинській, Новослобідській, Комишанській, Чупахівській, Вільшанській, Коровинській Миколаївській сільській, Недригайлівській.

У 2021 році тільки Есманська та Зноб-Новгородська територіальні громади провели результативні конкурсні відбори для отримання фінансової допомоги суб’єктами малого підприємництва з часткової компенсації сплачених відсотків за кредитами, отриманими у державних банківських установах.