Громадянами задекларовано різноманітні активи вартістю 157,2 млн гривень

З початку кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування громадянами України задекларовано активів загальною вартістю  157,2 млн гривень.

Загальна сума задекларованого збору склала 7,3 млн грн. Станом на 17.11.2021 до бюджету вже надійшло  6,7 млн гривень.

Нагадаємо, що громадяни України, які мають активи, що не були оподатковані належним чином, можуть добровільно пройти одноразове (спеціальне) декларування, сплатити одноразовий збір та легалізувати такі активи. Податкова амністія розповсюджується, зокрема, на такі активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна в Україні та закордоном.

Одноразове добровільне декларування доходів є правом, а не обов’язком громадянина. Виключно за власним бажанням особа може задекларувати свої активи, які раніше не були оподатковані. Декларація подається до Державної податкової служби України безпосередньо платниками через Електронний кабінет.

До подання одноразової декларації платник має розмістити кошти в національній або іноземній валютах на спеціальному рахунку, що може бути відкритий в банках України.

На підтримку української армії - 402 млн грн від платників податків Сумщини

Начальник Головного управління ДПС у Сумській області Наталія Кіяшко під час спілкування з представниками бізнес-спільноти області відзначила активно-позитивну позицію роботодавців, які з розумінням виконують свій громадянський обов’язок як перед державою, так і перед тими, хто сьогодні захищає незалежність та єдність нашої країни.

Керівник податківців області наголосила, що за період січня-жовтня 2021 року платники податків Сумщини перерахували до державного бюджету майже 402,1 млн грн військового збору. Ця сума перевищує показник відповідного періоду минулого року на 75,3 млн грн (23,0 відсотка).

Тільки в жовтні поточного року було сплачено 44,1 млн гривень військового збору, що більше показника аналогічного періоду 2020 року на 4,4 млн гривень.

«Платниками військового збору є фізичні особи – резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і іноземні доходи, нерезиденти з доходами, отриманими в Україні, та податкові агенти. Ставка податку – 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування (загальний місячний або річний оподатковуваний дохід). Військовий збір у повному обсязі перераховується до Державного бюджету» - проінформувала Наталія Кіяшко.

Оподаткування ПДФО виграшу у державну грошову лотерею

Відповідно до  п.п 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, доходи у вигляді виграшів, призів.

Особливості нарахування та оподаткування виграшів та призів регулюється п. 170.6 ст. 170 ПКУ, згідно з п.п. 170.6.1 якого податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходу у вигляді виграшів у лотерею чи в інші розіграші, є особа,

 яка здійснює таке нарахування (виплату). Відповідно до п.п. 170.6.2 п. 170.6 ст. 170 ПКУ податковим агентом - оператором лотереї у строки, визначені ПКУ для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується загальна сума податку, нарахованого за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 відсотків), із загальної суми виграшів, виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям у лотерею.

Крім того, податкові агенти - оператори лотереї у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів у вигляді виграшів (призів) та загальну суму утриманого з них податку. При цьому у Розрахунку не зазначається інформація про суми окремого виграшу, суми нарахованого на нього податку, а також відомості про фізичну особу - платника податку, яка одержала дохід у вигляді виграшу (призу) (п.п 170.6.2 п. 170.6 ст. 170 ПКУ).

Також слід зазначити, що під час нарахування доходів у вигляді виграшів у лотерею або в інших розіграшах, які передбачають попереднє придбання платником податку права на участь у таких лотереях чи розіграшах, не беруться до уваги витрати платника податку у зв’язку з отриманням такого доходу (п.п. 170.6.4 п. 170.6 ст. 170 ПКУ).

Таким чином, дохід у вигляді виграшів (призів) у державну грошову лотерею включається до загального місячного (річного) оподаткованого доходу платника податку та оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків.

Платники податків Сумщини сплатили понад 2 млрд грн ПДВ

За період січня-жовтня  2021 року  платники Сумщини спрямували до Державного бюджету України  2 195,5  млн грн податку на додану вартість, інформує засоби масової інформації начальник Головного управління ДПС у Сумській області Наталія Кіяшко.

За її словами - у порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження податку до бюджету зросли на 522,9 млн гривень.

«Приємно зазначити, що рівень добровільної сплати податку на додану вартість зріс, що свідчить про сумлінність виконання своїх обов’язків більшістю платників. Цьому сприяло підвищення рівня податкової культури платників та  застосування нових методів адміністрування ПДВ» - повідомила головний податківець Сумської області.

Відповідальність при відчуженні майна, яке перебуває у податковій заставі

Головне управління ДПС у Сумській області зауважує, платник податків має право користуватися майном, яке перебуває в податковій заставі, але не розпоряджатися. Платник може відчужувати тільки за згодою контролюючого органу. А у разі якщо в податковій заставі перебуває лише готова продукція, товари та товарні запаси, платник може відчужувати без згоди контролюючого органу, але кошти повинні бути направлені в повному обсязі в рахунок виплати  заробітної плати, єдиного внеску а/або погашення податкового боргу.

Відчуження платником податків майна, яке перебуває у податковій заставі, без попередньої згоди контролюючого органу, якщо отримання такої згоди є обов'язковим згідно з Податковим кодексом України, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі вартості відчуженого майна.