День пам’яті жертв голодоморів — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.
 
Голодомор – це геноцид Українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом. Голодомор спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР і Кубані. Моральний обов’язок держави та суспільства перед минулими та наступними поколіннями – вшановувати пам’ять жертв трагедії.
 
Цьогорічні вшанування відбуваються в особливих умовах. Людським життям загрожує пандемія коронавірусної хвороби. Запроваджені карантинні заходи вносять обмеження у проведення масових меморіальних заходів. Але ця обставина не може перешкодити гідному вшануванню пам'яті жертв Голодомору.
 
Керівництвом Попівської громади до пам’ятного знаку жертвам Голодомору в с.Пекарі покладені композиції із житніх колосків. Працівниками закладів культури, освіти спільно із старостами вшановується пам’ять жертв трагедії в населених пунктах сільської ради.
 
В пам’ять про мільйони загиблих від Голодомору закликаємо всіх 27 листопада 2021 року о 16:00 приєднатися до загальнонаціональної хвилини мовчання та запалити і поставити свічку на підвіконня на знак скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів наших співвітчизників.