Сумський рибоохоронний патруль повідомляє, що з 1 грудня 2021 року по 30 червня 2022 року в області триватиме заборона на вилов річкових раків на період їх спарювання, виношування ікри та першої линьки
Заборону встановлено з метою забезпечення охорони цього виду водних біоресурсів під час їх природного відтворення і збільшення запасів у водоймах Сумської області. Враховуючи рекомендації Інституту рибного господарства Національної академії аграрних наук України в Управлінні Державного агентства меліорації та рибного господарства у Сумській області виданий наказ від 23 листопада 2021 року № 158.
Повідомляємо, що лов раків в заборонений період є порушенням природоохоронного законодавства, в результаті якого передбачена адміністративна відповідальність (штраф до 680 грн). Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 3 332 грн за кожного незаконно виловленого рака.
Після закінчення заборони залишаються певні обмеження на вилов цих біоресурсів. Так, одній особі за добу дозволяється впіймати не більше 30 екз. раків на загальних водоймах та не більше 50 екз. на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Крім цього, забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування. Також в Правилах любительського і спортивного рибальства прописано мінімальний розмір рака, дозволений до вилову - не менше, ніж 10 см.
Сумський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись вимог чинного природоохоронного законодавства. Якщо Ви помітили порушення Правил рибальства або Порядку придбання чи збуту водних біоресурсів просимо невідкладно повідомляти на «гарячу лінію»: (096) 838-25-70 або (0542) 77-90-13.
Довідково:
Річкові раки живуть від 15 до 20 років. Статевозрілими вони стають на третьому році життя, при досягненні довжини 7-8 см. Спарювання відбувається при температурі води нижче 10°C. Плідність раків залежить від їхнього віку й розміру. У середньому одна самка рака може принести потомство в 300-400 екз. Через два-три тижні після запліднення самка відкладає ікру під черевце для подальшого виношування, яке триває близько семи місяців. Зазвичай, вихід молоді відбувається у кінці травня – на початку червня, коли температура води досягає 21-23°C.