Стихійна торгівля – це торгівля , що здійснюється фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів і у невстановлених місцях з рук, землі, з транспортного засобу без дозволу на розміщення об’єкту торгівлі.


Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів є агропродовольчий ринок. Саме там знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про проведену ветсанекспертизу.

Які саме продукти зі стихійного ринку є найнебезпечнішими для здоров’я?

Серед продуктів, які реалізуються з землі, найбільш небезпечними є м'ясо, риба, молоко та молочні продукти. Купуючи м'ясо чи рибу в місцях стихійної торгівлі треба пам’ятати, що це продукти невідомого походження, які можуть викликати харчові отруєння та токсикоінфекції, в т.ч. ботулізм; загрозу можуть нести як харчові продукти, так і їх продавці, бо вам невідомо про стан їх здоров’я. Вживання молочної продукції невідомого походження, придбаної у громадянин, які не пройшли медогляд та не мають допуску до роботи з харчовими продуктами — прямий шлях до інфекційних захворювань. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і мають не завжди відоме походження.

 Купуючи продукцію у не встановлених місцях, як саме можна захистити свої права, у разі отруєння?


Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною. Якщо людина отруїться такими продуктами харчування, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення. Таким чином, стихійна торгівля – це адміністративні правопорушення за ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення (торгівля з рук у невстановлених місцях) та ст. 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності).

Сьогодні зростає кількість місць стихійної торгівлі продуктами харчування. Громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися харчовими продуктами закупленими на стихійних ринках. Оскільки невідомо про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувалися. Покупець, купуючи їжу на вулиці, бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для свого здоров’я.