Як повідомив голова облдержадміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ, цей кластер створили, щоб влада, наука і бізнес мали можливість спільно працювати над підвищенням конкурентоспроможності підприємств Сумщини на міжнародних ринках

«Сумщина була, є і сподіваюсь, що залишиться лідером машинобудування в Україні. Нам необхідно не втрачати існуючі ринки та завойовувати нові. І енергетичне обладнання, яке сьогодні виробляється в області, може бути конкурентноздатним у світі, – зазначив Дмитро Живицький. – Тим більше, що ми сьогодні спостерігаємо світову енергетичну кризу і саме енергетика є одним із найперспективніших напрямків розвитку».

За його словами, кластер – це, в першу чергу, про конкурентоздатність територій. Адже він відкриває двері сумському бізнесу для участі у багатьох міжнародних виставках, інших серйозних заходах. Якщо будуть налагоджені нові зв’язки в маркетингу, постачанні, у просуванні продукції, виробленої на Сумщині, то наші підприємства будуть успішними, працівники отримуватимуть гідну заробітну плату і можна буде говорити про перспективи розвитку.

«Облдержадміністрація бере на себе роль у активному просуванні цього кластеру на всеукраїнському та міжнародному рівнях, – наголосив Дмитро Живицький. – До цієї співпраці приєднується Сумська міська рада, адже більшість підприємств, які входять до цього кластеру, працюють в Сумах. Разом ми зможемо лобіювати інтереси нашого кластеру, адже це будуть інтереси регіону».

Перший заступник голови облдержадміністрації Тарас САВЧЕНКО представив учасників кластеру, серед яких представники СНВО «Інжиніринг», АТ «Сумський завод «Насосенергомаш», концерн «Нікмас», ТОВ «Сенсі», ТОВ «ТРІЗ», ДП «Завод обважнених бурильних та ведучих труб», ТОВ «Укрнафтозапчастина» та ГО «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини».

На установчих зборах були визначені усі організаційні питання, пов’язані з діяльністю Громадської спілки «Сумський машинобудівний кластер енергетичного обладнання». Домовились про те, що перше, над чим потрібно працювати, це створення сайту та серйозної презентації кластеру.

«У нас уже є домовленість із посольством Туреччини про те, що ми зможемо зробити презентацію цього кластеру для потужного турецького бізнесу, – проанонсував голова облдержадміністрації. – Також ми обговорювали з посольствами Узбекистану, Казахстану та Азербайджану про можливість презентувати  кластер для представників бізнесу цих країн».