Суборенда землі - це передача земельної ділянки її користувачем (орендарем) іншій особі в користування на певний строк та на умовах, погоджених з орендодавцем.
☝️Згідно ч.1 ст.8 Закону України «Про оренду землі» орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця.
❗️Але попри вище зазначене, акцентуємо, що під час дії воєнного стану земельні відносини у сфері передачі земельної ділянки орендарем в суборенду регулюються з урахуванням таких особливостей, зокрема (пп. 9 п. 27 Прикінцевих положень Земельного кодексу України):
 
✔️Орендарі та суборендарі земельних ділянок сільськогосподарського призначення усіх форм власності можуть передавати на строк до одного року належне їм право оренди, суборенди іншій особі для використання земельної ділянки за цільовим призначенням.
 
✔️Така передача здійснюється без згоди власника земельної ділянки на підставі письмового договору про передачу права землекористування між землекористувачем та особою, якій передається право користування земельною ділянкою, що укладається в електронній формі і має певні містити відомості.
 
✔️Про передачу права оренди, суборенди особа, яка його передала, письмово повідомляє орендодавця (у разі передачі права суборенди - орендаря) протягом п’яти днів з дня державної реєстрації договору про передачу права землекористування.
 
☝️Таке повідомлення може також бути направлено в той самий строк особою, яка передала відповідне право землекористування, до сільської, селищної, міської ради, на території територіальної громади якої розташована земельна ділянка.
 
☝️ℹ️Окремо, наголошуємо, що згода власника земельної ділянки для укладення такого договору в умовах воєнного стану не потрібно.
 
✅Єдиний номер контакт-центру системи БПД: 0 800 213 103, дзвінки безкоштовні в межах України
✅Щоб отримати правову консультацію письмово, напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot (юристи відповідають у робочі дні).
✅Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro
✅Усі сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua
✅Готові правові консультації розміщені на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid» https://linktr.ee/legalaid.gov.ua
 
За інформацією Конотопського місцевого центру з надання БВПД