Наказом Управління державного агентства меліорації та рибного господарства у Сумській області від 03.08.2023 року №75 «Про встановлення терміну заборони на лов річкових раків на період їх другої линьки у 2023 році» з 15 серпня 2023 року по 30 вересня 2023 (включно) встановлено заборону на лов річкових раків на період їх другої линьки у 2023 році.
 
Заборона зумовлена настанням періоду другої линьки, протягом якого оновлюються органи членистоногих, через що вони стають дуже вразливими.
 
В період линьки раки скидають старий панцирний покрив. Поки новий покрив не затвердіє, раки можуть стати легкою здобиччю для хижака та браконьєрів, тому що раки стають малорухливими.
 
Річкові раки - дуже цінні безхребетні тварини та користуються попитом у громадян. Проте сучасна несприятлива екологія і варварські способи лову активно сприяють зменшенню їх популяції.
 
Крім цього, лов членистоногих під час заборони є порушенням природоохоронного законодавства відповідно до ст. 85 КУпАП. За кожен незаконно добутий екземпляр рака порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 3332 гривень та штраф – до 680 гривень для громадян та до 850 гривень для посадових осіб.
 
Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 екземплярів раків на водоймах загального користування та 50 екземплярів – на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування. В Правилах любительського і спортивного рибальства прописано мінімальний розмір рака, який дозволено до лову рибалкам – 10 см.
 
Будьмо відповідальними за свої дії та збережемо довкілля разом!