Про це на брифінгу в Офіційному медіацентрі розповіли представники та експерти галузі охорони здоров’я області: Михайло МАЦЮК (лікар - епідеміолог, завідувач  відділом імунопрофілактики Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб), Тетяна БИНДА (кандидат медичних наук, доцент дитячий лікар-інфекціоніст),  Анна ПИЛИПЕНКО (лікар-педіатр ЦПМСД №1), Олена ФЕДЕНКО (головний спеціаліст управління освіти та науки Сумської міської ради)

Наразі в Україні і на Сумщині зокрема існує високий ризик виникнення спалаху кору.

Епідускладнення, пов’язані з цієї інфекцією, мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожні 4-5 років.

Як проінформував Михайло Мацюк, попередній спалах кору стався в 2017 – 2019 роках, мав високу інтенсивність епідемічного процесу, захворюваність збільшувалась  практично в геометричній прогресії  і набрала великих масштабів.

Запобігти негативному сценарію розвитку подій можуть виключно профілактичні щеплення, адже, за словами фахівців, ліків від кору не існує.

«Шлях передачі вірусу кору - тільки повітряно-крапельний. Вірус дуже летючий. Якщо у якійсь осередок прийде одна людина,  навіть у інкубаційному періоді кору, то захворіють 95-97% людей, які з нею контактували і не мають імунітету», - зазначила Тетяна Бинда.

За інформацією лікаря-інфекціоніста, у  дітей кір перебігає у легкій або средньотяжкій формі, проте є значний відсоток і тяжкого перебігу хвороби.

Летальні випадки стаються від ускладнень кору: перше місце займає пневмонія, на другому – менінгоенцефаліт і найпідступніший – підгострий склерозуючий енцефаліт.

«Щодо останнього, то це ускладнення, як правило, розвивається у дітей, які перехворіли у перші два роки життя. Тому, звертаю увагу, що мами, які хочуть відкласти щеплення кору на пізніші терміни від тих, що визначені у Календарі профілактичних щеплень, роблять неправильно. Навіть якщо дитина легко перенесе захворювання, то у майбутньому у неї може розвинутись важке ускладнення», – акцентувала увагу Тетяна Бинда.

Зараз в області триває Всеукраїнська наздоганяюча (catch-up)  кампанія з вакцинації проти кору, епідемічного паротиту та краснухи.

Щеплення проти кору проводяться дітям у віці від 2 до 17 років, які взагалі пропустили вакцинацію, або отримали тільки одну дозу вакцини.

За словами Анни Пилипенко, щеплення можна зробити у будь-якому Центрі первинної медико-санітарної допомоги, амбулаторії, незалежно від того, чи підписана декларація з лікарем саме цього медичного закладу, чи ні.

Станом на початок вересня на території області щеплено 776 дітей, що складає 25,48% від загальної кількості дитячого населення, яке потребує вакцинації.

Є батьки (56,6%) , які свідомо відмовляються вакцинувати дітей проти кору.

30% дітей від загального обсягу щеплень  -  відсутні   на території України, або перебувають за межами області.

Детальніше про імунопрофілактику кору дивіться за посиланням:

https://youtu.be/XavLkq4u3vo?si=MJrK3KzVIL6QkffD