ВИШНЕВА ПЛОДОЖЕРКА - КАРАНТИННИЙ ШКІДНИК ПЛОДОВИХ КУЛЬТУР
 
Основними живителями вишневої плодожерки Cydia packardi Zell є вишні, яблуні, персики, сливи, груші, троянди та айва. Найчастіше пошкоджує вишні, менше яблуні і персики. На останніх в основному пошкоджуються пагони молодого приросту.
 
Батьківщиною вишневої плодожерки є Північна Америка. Зимують дорослі гусениці в земляних коконах під рослинними рештками. Навесні відбувається заляльковування. За умов розвитку на вишні фаза лялечки триває близько 30 днів, за розвитку на яблуні цей період триває 10-14 днів. Імаго виходять в кінці травня-червня, в цей же період відбувається і відкладання яєць. Через 7-10 днів відроджуються гусениці, які відразу заглиблюються в середину плодів або кінчики пагонів. В плодах вишні розвиток гусениці триває близько трьох тижнів. Гусениці виходять з плодів з середини липня до середини серпня і розпочинають влаштовувати місця до зимівлі. Гусениці можуть прокладати ходи в зламаних гілках, вистилаючи порожнини шовком і закупорюючи вхідні отвори. В умовах штату Нью-Йорк шкідник розвивається в одній генерації на рік, але при розвитку на глоді можуть бути дві генерації. Можуть пошкоджуватись як плоди, так і молоді пагони. В пошкоджених вишнях помітні неправильної форми коричневі ходи, дозрілі заселені плоди вишні мають чорне забарвлення, деформовані. Заселені яблука можна виявити за наявністю ходів безпосередньо під шкіркою плодів, частіше пошкоджуються пагони, ніж плоди яблуні. В’янення кінчиків пагонів та утворення нових бокових бруньок-основна ознака заселення пагонів. При транспортування даний вид шкідника може перевозитись у фазі гусені в свіжих плодах або в зимуючій фазі з кормовими рослинами, особливо з садивним матеріалом, імаго можуть розповсюджуватись на короткі відстані за допомогою вітру.
 
Заходи боротьби передбачають збирання пошкоджених плодів, обрізку відмерлих гілок, прибирання рослинних решток та їх знищення перекопування грунту для знищення зимуючих стадій шкідника. Обприскування в період відкладання яєць з середини до кінця травня. Застосування препаратів з коротким періодом захисної дії. При ввезенні продукції, з метою запобігання заносу шкідника на територію України проводять ретельний огляд плодів, посадкового матеріалу та фумігацію плодів.