Психологиня КУ "Інклюзивно-ресурсний центр" Тетяна АНДРУШКО розповіла, що відбувається, коли ми не можемо задовольнити потребу в безпеці й захисті, як діяти у небезпеці та як полегшити свій стан.
Війна спричинила незлічену кількість змін і завдає нам психологічних травм. Це проблема для багатьох українців, зокрема для учасників бойових дій, їхніх сімей, для тих, хто вимушено покинув свої домівки, стали внутрішньо переміщеними особами або біженцями.
 
У епіцентрі бойових дій люди не можуть реалізовувати свої базові потреби у безпеці й захисті. Вони переживають постійну загрозу своєму життю й здоров’ю, втрачають відчуття безпеки, а водночас - й відчуття захищеності. Такі зміни у психіці призводять до змін у поведінці людини, її активності та взаємодії з іншими.
 
ЩО ТАКЕ БАЗОВІ ПОТРЕБИ ЛЮДИНИ?
 
Протягом життя й дорослішання, формування й продовження себе, людина потребує постійного руху, розвитку й змін.
 
У ранньому дитинстві однією з базових потреб є спілкування з мамою, а також переживання усіх тих почуттів, що можна отримати у взаємодії з нею. Пізніше виникають потреби у пізнанні навколишнього світу. І так упродовж життя людина постійно нарощує коло спілкування, зацікавлення й взаємодії.
 
Серед найпопулярніших теорій про потреби людини - ієрархія потреб психолога Абрахама Маслоу. Він створив власну класифікацію, розподіливши потреби у вигляді піраміди. На думку психолога, потреби особистості різні, мають особливу ієрархію або ж порядок актуалізації. Тому ці потреби не можна вивчати й аналізувати окремо від інших, а лише як об’єднані у п’ять груп і чітко поєднані між собою.
 
1. Найнижчий рівень - фізіологічні потреби. До цього рівня потреб належать потреби у їжі, воді, теплі, сні - тобто обов’язкові для існування людини.
2. Потреби у безпеці. На цьому рівні виділяють потреби у захисті, здоров’ї, стабільності, порядку, свободі від страху та неспокою.
3. Соціальні потреби. На цьому етапі ключовими є потреби у любові, сім’ї, дружбі, приналежності до певної групи й країни.
4. Потреби у визнанні, повазі. Проявляються у прагненні людини бути компетентною, впевненою у собі, щоб інші визнавали та дослухалися її.
5. Потреби у самореалізації. Свідчать про прагнення людини використовувати свої знання, навички, уміння й таланти. На цьому рівні людина має можливість задовольнити свою потребу у реалізації творчих здібностей.
 
Маслоу стверджував, що тільки у випадку задоволення потреб на нижчому рівні, людина отримує можливість задоволення потреб вищого рівня. Наприклад, якщо людина змогла поїсти й попити, вона зможе думати про захист, спілкування з друзями, рідними й колегами.
 
Що ж відбувається з людиною, коли піраміда потреб руйнується? Те, що вчора ще можна було задовольнити безперешкодно – сьогодні стає неможливим.
 
Тепер питання безпеки стало ключовим у нашому житті, й таким, яке не можна задовольнити. Тепер воно залежить не стільки від поведінки окремої людини, скільки від рівня безпеки в суспільстві (національної безпеки) загалом. Це спричиняє ще більшу паніку, тривогу й стрес.
 
ЯК ДІЯТИ У НЕБЕЗПЕЦІ?
 
Поки ми не відчуємо безпеку і захист, ми не зможемо жити повноцінним життям: розвиватися, задовольняти потреби вищого рівня - соціальні й духовні.
Як можна полегшити свій стан:
1. Не ігнорувати засоби застереження про небезпеку, наприклад, повітряну тривогу;
2. Говорити по свої почуття, страх і паніку з близькими та рідними;
3. Уникати залишатися наодинці зі своїми почуттями;
4. Завжди мати на готові так звану екстрену валізу;
5. Знати номери телефонів екстрених служб;
6. Проговорити з рідними дії у випадку прямої небезпеки;
7. Знати, де знаходяться найближчі укриття;
8. Намагатися оминати ситуації які викликають підвищення емоційного стану.
 
Бережіть себе та близьких – з кожним днем перемога все ближче!