Скільки врожаю з окупації не зібрала Україна? Федеральна система «Зерно» в окупованій Херсонщині

Мінімум 8.5 мільйонів тонн врожаю у 2023 році Україна втратила через окупацію півдня та сходу. Згідно з інформацію з російської інформаційної системи «Зерно» з даними про всі операції з агропродукцією за 2022-2023 роки.

Федеральна державна інформаційна система «Зерно» є автоматизованою системою, призначеною для відстеження поставок зерна та його перероблених продуктів на території росії. Починаючи з 1 березня 2023 року, її використання стало обов’язковим.

 


Ця система вимагає внесення інформації про кожну партію постаченого зерна або продуктів його переробки. Також до системи заносяться дані про рік врожаю, місце вирощування та інші характеристики кожної партії.
При переміщенні партій, підприємство повинне оформити супровідний документ для ідентифікації зерна (СДІЗ). Для цього заявник має зареєструватися в системі ФДІС «Зерно». В особистому кабінеті формується партія продукції, яка підлягає карантину і планується до переміщення, а також заповнюється форма для створення СДІЗ. На окупованих територіях України реєстрація у ФДІС «Зерно» також є обов’язковою.