Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №0850, який передбачає автоматичний переход права на земельну ділянку при переході права власності на будівлю.

Законом пропонується уніфікувати вказані правила для всіх правових титулів користування земельною ділянкою у випадку переходу права користування земельною ділянкою (сервітут, суперфіцій, емфітевзис (сільськогосподарські будівлі), постійне користування тощо) у разі набуття права власності на розташовані на ній житловий будинок, будівлю або споруду шляхом внесення змін до статті 120 Земельного кодексу України та 377 Цивільного кодексу України.

Також у випадках, коли межі земельної ділянки та об’єкта нерухомості не співпадають, власник такої ділянки зобов’язаний повідомити користувача іншої частини земельної ділянки про зміну власника об’єкта нерухомості. Такі зміни цілком відповідають абзацу 2 частини 6 статті 120 Земельного кодексу України.

Особливості переходу прав на земельну ділянку, що використовується на праві постійного користування обумовлені таким. Наразі не всі особи мають право набувати земельні ділянку на вказаному правовому титулі, тому у разі зміни власника об’єкта нерухомості земельна ділянка переходить на іншому правовому титулі, що визначається за згодою сторін.

За інформацією: https://agropolit.com/news/19546-rada-dozvolila-avtomatichniy-perehid-prava-na-zemelnu-dilyanku-pri-perehodi-prava-vlasnosti-na-budivlyu