Вакцина виробництва Oxford/AstraZeneca прибула в Сумську область. Проведення вакцинування від коноравірусної інфекції на особистому контролі голови Сумської облдержадміністрації Василя ХОМИ.
 
На території Сумського обласного клінічного госпіталю для ветеранів війни були проведені перші щеплення проти СОVID-19. Першим вакцинованим став лікар-анестезіолог Дмитро БІЛОБРОВ. За ним лікарі спостерігали 30 хв., наразі він уже знаходиться вдома.
 
За словами голови Сумської облдержадміністрації Василя Хоми протягом тижня буде проведена перша вакцинація першого етапу в області, друга доза вакцини буде введена пацієнтам через чотири тижні.
 
«Протягом місяця ми маємо пройти перший етап і провакцинувати близько 2700 осіб. Далі за заявкою управління охорони здоров’я облдержадміністрації на Сумщину надходитимуть наступні партії вакцини, і ми перейдемо до другого етапу, – зазначив Василь Хома напередодні початку кампанії з вакцинації. – Вакцинація є добровільною та безоплатною».
 
Другим вакцинованим пацієнтом була лікар Сумського обласного госпіталю для ветеранів війни Наталія ЗЕЛЕНСЬКА, яка з 26 жовтня працює у відділенні для надання допомоги хворим на COVID-19.
 
«Почуваю себе добре, жодних змін, які б відрізняли моє самопочуття «до і після» немає. Готова йти працювати, – розповіла вона. – Рішення про вакцинування – свідоме. Адже з кінця жовтня минулого року я кожен день бачу хворих, як з легким, так і важким перебігом хвороби, 6 місяців тому сама перехворіла. Тому якщо є можливість захиститися від хвороби за допомогою вакцини – я захищаюсь. Вакцинування формує імунітет до вірусу, допомагає попередити інфікування і навіть, якщо ви захворієте, то перенесете хворобу легше».
 
Лікар з мобільної бригади Наталія ДМИТРЕНКО розповіла, що наразі вже вакциновано 6 осіб, всі вони почувають себе добре.
 
«Ми пройшли відповідне навчання з імунізації від COVID-19 вакцинами від Pfizer/BioNTech та AstraZeneca». Нас навчали особливостям зберігання вакцини, правильному введенню, розповідали про можливі побічні реакції і яку надавати першу медичну допомогу, у разі потреби, – говорила вона. – Я теж планую вакцинуватися. Це безпечно. Вакцини не можуть спричинити захворювання на COVID-19, адже не містять активних вірусів. Я закликаю всіх вакцинуватися, адже це єдиний спосіб захиститися від COVID-19».
 
Директор Сумського обласного клінічного госпіталю ветеранів війни Інесса САВЕНКО додала, що працівники закладу, як ніхто, розуміють, що профілактичне щеплення – це захист від COVID-19, адже щодня працюють з пацієнтами, хворими на коронавірусну інфекцію. Наразі в закладі лікуються 52 пацієнти, в реанімаційному відділенні перебуває 5 хворих, з них 2 на апаратах ШВЛ.
 
«90% працівників обласного госпіталю прийняли свідоме рішення щодо щеплення, – розповіла директор. – Хочу сказати, що вакцинуватися чи ні – це свідомий вибір кожного нашого працівника. Я і сама планую це зробити».