За лікування лікування гострого мозкового інсульту Національна служба здоров'я виплатила закладам понад 1 млрд 642 тис грн, за лікування гострого інфаркту міокарда – 469 млн грн.
 
Фокус діяльності Національної служби здоров'я України є незмінним – пацієнт та його потреби. Та безперешкодний доступ до медичної допомоги, без катастрофічних фінансових витрат на лікування. Це принцип універсального медичного охоплення, до якого ми прагнемо, а Програма медичних гарантій є його невіддільною складовою.
 
Нову Програму медичних гарантій, що стартуватиме з 1 квітня, деталізували. А пакети медичних послуг удосконалили з урахуванням потреб українців. І це стосується лікування гострого мозкового інсульту та гострого інфаркту міокарда.
 
Серцево-судинні захворювання є найпоширенішими серед українців. Лікування ускладнень – дороговартісне. А рівень смертності внаслідок цих захворювань – надвисоким. Понад 68 %.
 
Саме тому лікування інсульту та інфаркту у стаціонарі залишилися пріоритетними напрямками у Програмі медичних гарантій у 2021 році.
 
У 2021 році тариф, який платитиме НСЗУ за лікування гострого мозкового інсульту залежатиме від обсягу наданої допомоги. У разі проведення лікувальних ендоваскулярних втручань він становитиме 97 тис грн. Вартість лікування інсульту з використанням тромболітичної терапії становитиме 54 тис грн.
 
Так само поділятиметься вартість послуг з лікування гострого інфаркту міокарда. У разі проведення стентування тариф становитиме 32 тис грн. При цьому стенти будуть і надалі закуповуватися централізовано та не включені у вартість тарифу.
 
На сьогодні, у рамках Програми медичних гарантій, медичну допомогу при гострому мозковому інсульті у стаціонарних умовах надає 191 медичний заклад. Медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда 64 заклади. На сьогодні, за лікування лікування гострого мозкового інсульту Національна служба здоров'я виплатила закладам понад 1 млрд 642 тис грн. За лікування гострого інфаркту міокарда – 469 млн грн.
 
Національна служба здоров'я прописала до надавачів цих медичних послуг високі вимоги. Розробляючи вимоги, ми орієнтувалися на чинну нормативно-правову базу, вітчизняні галузеві стандарти та кращі світові практики з доведеною ефективністю. Українська медицина має виходити на вищий рівень.
 
Водночас ми враховували можливості вітчизняної системи охорони здоров'я. Стан її ресурсного забезпечення. Основні вимоги у Програмі медичних гарантій-2021 мають на меті і надалі стимулювати заклади охорони здоров'я до надання високотехнологічної медичної допомоги. Тому внесено низку змін, що поліпшать діагностику та лікування цих серцево-судинних хвороб. Ми маємо гарантувати надання медичної допомоги у закладі, де є все необхідне обладнання та спеціалісти для надання допомоги.
 
Зміни стосуються, зокрема:
 
- забезпечення своєчасного знеболення на всіх етапах діагностики та лікування: обов'язкове анестезіологічне забезпечення під час виконання всіх інвазивних діагностичних та інших лікувальних процедур, цілодобовий доступ до ненаркотичних та наркотичних знеболювальних засобів;
 
- чітко розділено, які лабораторні дослідження мають проводитися у цілодобовому режимі:
 
- з'явилася вимога щодо забезпечення закладом можливості проведення термінових консультацій з лікарями інших спеціальностей, що мають здійснюватися, відповідно до клінічної ситуації.
 
Також заходи з медичної реабілітації мають проводитися з початку стаціонарного лікування. І продовжитися після переведення пацієнта до кардіологічного відділення чи центру реабілітації.
 
Дещо змінилися вимоги й щодо переліку обладнання – передбачено обов'язкову наявність рентгенівського апарату безпосередньо у закладі. Як і раніше має бути забезпечена координація в наданні допомоги пацієнтам - між закладами первинного, вторинного, третинного рівня та службою екстреної медичної допомоги.
 
Заклад, що претендує на підписання пакету з лікування гострого інфаркту міокарда, обов'язково повинен мати ліцензію з медичної практики за трьома спеціальностями: кардіологія, анестезіологія, хірургія серця та магістральних судин та/або інтервенційна кардіологія. Нові вимоги дають можливість законтрактуватися на цю пріоритетну послугу закладам, які мають ліцензію спеціальностями кардіологія й анестезіологія. А далі – на вибір : або інтервенційна кардіологія (ця спеціальність недавно затверджена і внесена до класифікатора професій), та/або хірургія серця та магістральних судин.
 
При інсульті та інфаркті дуже важливо узгодити допомогу на кожному етапі. На жаль, на сьогодні пацієнта не завжди доставляють і лікують в тих закладах, які можуть надати допомогу відповідно до найкращих сучасних стандартів у сфері охорони здоров'я. Тому ми пропонуємо виправляти цю ситуацію через фінансові стимули.
 
Для екстреної медичної допомоги планується ввести підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат до суми фактичних оплат за дотримання бригадами правильних маршрутів пацієнтів. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта з підозрою на інсульт або інфаркт до закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цих захворювань. Таким чином можна буде запобігти втраті часу, який є критично важливим для пацієнтів з інсультом та інфарктом.
 
Національна служба здоров'я також пропонує розширити Державну програму реімбурсації «Доступні ліки», включивши до неї ліки для вторинної профілактики серцево-судинних захворювань.