Працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Сумській області намагаються достукатись до  свідомості жителів Сумщини, наголошуючи, що спалювання сміття, сухої трави та залишків рослинності з кожним днем призводять до  все більш напруженої ситуації

У багатьох регіонах країни і на Сумщині також, люди вже розпочали активну боротьбу із господарським сміттям та залишками рослинності. Відтак,ця діяльність, яка найчастіше здійснюється випалюванням, призвела до того, що збільшилась кількість пожеж у природних екосистемах та на відкритих територіях області.

Внаслідок необережного поводження з вогнем, чи звичайної людської необачності на відкритих територіях, господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей, на узбіччях і навіть практично у центрі населених пунктів горить суха рослинність.Кількість таких пожеж на Сумщиніпостійно зростає.

Лише упродовж тижня з 23-29 березня у Сумській області вогнеборці ліквідували 16 пожеж у природних екосистемах на загальній площі близько 20 га.

Ліквідація таких пожеж відрізняється від інших тривалістю та потенційною можливістю збільшення масштабів. Для їх гасіння потрібно залучати значну кількість рятувальних сил, пального і спецтехніки на тривалий термін. Адже на відкритій території у безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х кілометрів на годину, а у вітряну – до 30. Висота полум’я сягає двох метрів, а при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості, розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується у 2-3 рази.

Тож, з огляду на стрімке наближення до пожежонебезпечного періоду, який за даними УкрГідрометцентру очікується наприкінці березня після сходження снігового покриву, рятувальники посилюють профілактичну роботу серед громадян щодо попередження виникнення пожеж на відкритих територіях та в екосистемах України.

Управління ДСНС України в Сумській області попереджає населення Сумщини, що спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів заборонене законодавством України.

Відповідальність за порушення цієї норми передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення і тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст.77-1 КУпАП).