На цьому в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» наголосив Міністр розвитку громад та територій України Олексій ЧЕРНИШОВ 

На запитання журналіста, чи достатньо зараз податків на місцях, Олексій Чернишов зазначив: «Відповіді на питання такого штибу я починаю з фокусування на загальному економічному розвитку. Ми розуміємо, що після того, як переформатували карту районів і карту громад, загальний ВВП держави не змінився».

За його словами, громади, з одного боку на місцях отримали обов’язки, а з іншого боку вони отримали і повноваження. Вони перейшли на прямі бюджетні відносини, і їх можливості для розвитку наразі великі.

«Збільшення економічної спроможності громад, на мій погляд, це питання номер один наступного етапу реформи. В першу чергу, ми уже бачимо як сучасні громади працюють над збільшенням своєї спроможності, залучаючи підприємства, залучаючи торгові мережі, – наголосив Міністр. – Наразі є конкуренція між громадами, котрі розуміють, що все це призводить до збільшення податків».

Також Олексій Чернишов розповів, які важелі пропонуються для збільшення саме бюджету розвитку: «Нам потрібно пришвидшувати створення умов для економічного розвитку на рівні громад, тоді вони стають більш заможнішими, тоді розподіл і частка податків стає більшою. Тому сьогодні я відверто пишаюся громадами, котрі працюють над вдосконаленням і активізацією залучення інвесторів і виробників, стимулюють малий та середній бізнес, який створює податкову масу, що дає їм можливість розвиватися».

Міністр розвитку громад та територій України підкреслив, що громади мають бути зацікавлені, щоб всі підприємства працювали транспарентно, тому що це прямо впливає на розмір доходів громад. Модель громади відтворює модель ефективного або не дуже ефективного управління на будь-якому рівні: коли воно професійне та фахове, коли є розуміння стратегії розвитку громади, відповідно всі важелі працюють, громада стає заможнішою.

Увесь текст інтерв’ю читайте за посиланням: https://decentralization.gov.ua/news/13422