Голова Сумської облдержадміністрації Василь ХОМА обговорив з представниками компанії-інвестора питання щодо впровадження в області екологічних проектів в галузі поводження з побутовими відходами та будівництва об’єктів відновлюваної енергетики

Зокрема розглядали можливість реалізації в області проектів для виробництва тепла та електроенергії на біомасі (щепі). 

Крім того, інвестори пропонуватимуть ряду громад Сумщини розглянути проекти з виробництва біогазу на полігонах твердих побутових відходів.

Це призведе до зниження тарифу на газ та на електроенергію («зелений тариф»).

«Сумська область є пріоритетним регіоном для реалізації нових інноваційних інвестиційних проектів щодо впровадження екологічних проектів в галузі поводження з побутовими відходами та розміщення об’єктів відновлюваної енергетики, – прокоментував Василь Хома. – Разом з компанією-інвестором працюємо над Меморандумом зі створення енергоефективного кластеру. Реалізація Меморандуму дозволить за рахунок залучення вcix можливих джерел фінансування та інвестицій поліпшити екологічну ситуації в  Сумській області».

Довідково. Компанія-інвестор ТОВ «КЛІАР ЕНЕРДЖІ ГРУП» активно впроваджує проекти з дегазації полігонів та виробництва електроенергії з біогазу в багатьох містах України, зокрема, у Кременчузі, Чернігові, Харкові, Дніпрі, Івано-Франківську, Одесі, Полтаві тощо.

Всього підприємствами компанії реалізовано в регіонах України 19 проектів виробництва електроенергії з біогазу та біомаси із загальною потужністю 20 МВт. Щорічне виробництво електроенергії складає до 100 млн КВт/год.