Голова Сумської облдержадміністрації прокоментував журналісту телеканалу АТV, чому комплекс «Садиба Харитоненка» наразі не увійшов до переліку об’єктів, які будуть відроджені в рамках проекту «Велика реставрація»

За його словами, комплекс «Садиба Харитоненка» наразі знаходиться у віданні Міністерства освіти і науки та на балансі Сумського державного університету. Сьогодні триває процес передачі цього об’єкта до Міністерства культури та інформаційної політики.

«Для того, щоб ми розпочали роботу з розробки проекту, маємо, по-перше, бути замовниками проектно-кошторисної документації, а по-друге, отримати якісне технічне завдання, – розповів Василь Хома. – Я не хочу, щоб проектно-кошторисна документація розроблялася просто так, а потім ми її ще десять разів коригували. Не хочу, щоб ми витратили півтора мільйона гривень, потім витрачали ще кошти на коригування. Адже всі ми розуміємо, що в Міністерства освіти своє бачення на цей об’єкт, а в Мінкульту – інше. Тому має відбутися передача цього об’єкта між міністерствами, а потім Міністерство культури та інформаційної політики передасть нам функції замовника проектно-кошторисної документації та сформулює технічне завдання на розробку ПКД. Ми маємо чути позицію органу, у віданні якого буде знаходитися цей об’єкт».

Голова облдержадміністрації наголосив, що буде звертатися до народних депутатів, щоб вони сприяли якнайшвидшій передачі цього об’єкта від одного міністерства до іншого.

«Від нас ми зробили все можливе, щоб реставрація цього об’єкта відбулася: всі документи є, всі листи написані, – говорив Василь Хома. Тепер черга за Кабінетом Міністрів. І ми звертатимемося до народних депутатів від Сумщини, щоб вони пришвидшили процес передачі комплексу «Садиба Харитоненка».

Довідково. Проект «Велика реставрація» – це частина програми «Велике будівництво», ініційованої Президентом України Володимиром ЗЕЛЕНСЬКИМ. Проект розрахований на три роки. За цей час планують відреставрувати 150 об'єктів. Проект має на меті зберегти – культурну спадщину країни і дати розвиток внутрішнього туризму.