10 липня у селі Шаповалівка у рамках відзначення 30-ї річниці Незалежності України відбулися урочистості з нагоди 362-ї річниці перемоги війська під проводом гетьмана України Івана Виговського у Конотопській битві 1659 року.
 
Святкові заходи розпочалися біля пам’ятного знаку «Шаблі», встановленого на честь 350-річниці Конотопської битви, де аматорами сцени Попівської сільської ради відтворено історичну атмосферу славних героїчних часів козацької доби, передано дух національної звитяги в артистичних інсталяціях.
 
В урочистостях взяли участь сільський голова Анатолій Боярчук, заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Тарас Савченко, заступник голови обласної ради Валерій Ісмаілов, народні депутати Михайло Ананченко, Максим Гузенко, Ігор Молоток, міський голова м.Конотоп Артем Семеніхін, голова Конотопської районної державної адміністрації Олександр Бескоровайний, обласні та сільські депутати, працівники сільської ради, делегації з районів, міст та ОТГ, делегація кримських татар, представники громадських об’єднань, козацьких організацій, духовенство, громадськість, які вшанували хвилиною пам’яті загиблих лицарів козацтва та поклали корзини квітів до пам’ятного знаку.
 
На знак нерозривного зв’язку зі славетним минулим було розгорнуто 30-ти метровий рушник єдності.
 
Після цього святкова хода учасників урочистостей із розгорнутим 18-метровим Державним Прапором України у супроводі духового оркестру КЗ СОР «Сумський фаховий коледж мистецтв і культури ім. Д.С.Бортнянського» рушила до каплиці, що в центрі с. Шаповалівка.
 
Ушановуючи пам'ять мужніх козаків, які героїчно відстоювали незалежність України і полягли навічно на Шаповалівській землі, біля каплиці проведено заупокійну літію.
Присутні та гості, віддаючи шану козацькій звитязі, поклали квіти до пам’ятника гетьману України Івану ВИГОВСЬКОМУ та до пам’ятного знаку учасників АТО, які віддали своє життя за рідну державу, за її свободу та незалежність.
 
Надзвичайно насиченою та різноманітною була культурно-мистецька частина Всеукраїнського фестивалю «Козацький родослав», що проходила у рамках урочистостей.
 
Неповторну зустріч з піснею та танцем подарували глядачам аматорські колективи з різних куточків Сумщини та учасники хореографічного батлу «Танцювальний оберіг».
 
Під час фестивалю гості змогли ознайомитись зі скарбами кримськотатарської культури відвідавши локацію «Кримська сюїта», феєричним кінним шоу та виставкою зброї козаків «Соколиного хутора», бути свідками карбування ювілейної монети у локації монетного двору.
 
Прихильники давніх бойових видів мистецтва із захватом спостерігали за показовими виступами лучників, не оминувши нагоди відвідати їх майстер-класи та самим власноруч випробувати тятиву. Особливий інтерес у присутніх викликали показові виступи дресованих чотирилапих друзів наших менших, кожен трюк яких викликав щире захоплення.
 
Багатоманітність культури та традицій Сумщини представили майстри декоративно-прикладного мистецтва на виставці «З любов’ю до свого, до рідного, святого». Захоплення у гостей свята викликала виставка народних українських рушників «Стелися, доле України, рушниками!», яка зібрала більше 100 виробів.
 
Відвідувачі музею під відкритим небом «І оживає козацька сива давнина», музею – відкритий простір «Віками збережена спадщина» та кінозалу під відкритим небом, де демонструвалися фільми, присвячені Конотопській битві, перенеслися на кілька століть у минуле, ставши свідками того, як кувалася слава козацька. Також усі присутні мали змогу переглянути тематичну виставку «Конотопська битва 1659 року. Історія та сьогодення».
 
Серед гостей фестивалю не знайшлося жодного, хто б не зробив світлини у фотозоні в етностилі «Українська хата – гостями багата».
 
У рамках проведення заходів відбулися змагання з волейболу за Кубок пам’яті учасника АТО Віталія ПАРФЕНЕНКА.
 
На маленьких відвідувачів свята очікувало безліч дитячих розваг.
 
Не обійшлося і без традиційного козацького кулешу.
 
Апофеозом же фестивалю стало відтворення атмосфери козацької доби, виставка зброї, козацька кухня, які піднявши завісу часу, занурили захоплених глядачів у вир подій давнини.
 
Заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Тарас Савченко та заступник голови обласної ради Валерій Ісмаілов, засновники цього свята Василь Калита та Ольга Гуторка відзначили, що свято пройшло на високому рівні.
 
Попівський сільський голова Анатолій Боярчук подякував організаторам і колективам, та багаточисельним почесним гостям, що з’їхалися до с.Шаповалівка з різних куточків країни, щоб вшанувати пам’ять своїх предків-козаків.
 
- Конотопська битва для нас – більше ніж історія. Це – символ безкомпромісної боротьби за свободу, єдність та суверенність рідного краю, це справжній тріумф українського духу, - підсумував посадовець.